fbpx
Skip to main content

Organisering

  1. Hvor skal vi bygge og bo? Hvem og hvor mange skal vi være?
    Hvad må det koste? Og hvad vil vi med hinanden? Profilen definerer fællesskabet og kan være afgørende for, hvilke beboere, man tiltrækker. Det kan ikke overvurderes, hvor vigtig en helt tydelig og eksplicit profil og vision er.
  2. Beboersammensætning og rekruttering
    Aldersgrupper, kvoter, optagelseskriterier og -procedure samt integration af nytilkomne: klare parametre giver en bedre proces. Balancen mellem åbenhed for nye og ønske om fremdrift og kontrol med processen kan dog være svær.
  3. Kommunikation og dokumentation
    Det er vigtigt at have gennemsigtighed og overblik for alle, og at kunne finde frem til, hvad man egentlig besluttede sidste år. Netbaserede systemer giver gode muligheder, men også store udfordringer. Uformel kommunikation er effektiv - men bliver også let lukket.
  4. Beslutningsprocesser og mødeformer
    Det er maskinrummet i fællesskabet. Hvordan man træffer beslutninger er noget af det, der præger et fællesskab allermest. Og det kan gøres på overraskende mange måder. En del fællesskaber har brug for både traditionelle og mere alternative organisationsformer.
  5. Fælles arbejde og arbejdsgrupper
    Mens mange beslutninger træffes i plenum, føres de som regel ud i livet af mindre arbejdsgrupper eller ansvarspersoner. En god struktur med klare aftaler om mandater og forpligtelser gør arbejdet mere tilfredsstillende.
  6. Projektbeskrivelse og tidsplan
    Både indadtil og udadtil er der behov for udførlige planer for opstartsprocessen. Heldigvis findes der allerede mange værktøjer og skabeloner, som man kan lade sig inspirere af og kombinere med startpakkens fem komponenter.
  7. Introduktion
    De fællesskaber, som formår at træffe gode, holdbare beslutninger og organisere sig, så motivationen for fælles arbejde fastholdes – men også at evaluere og justere undervejs – har oftest en stærk sammenhængskraft og glade beboere, der trives i fællesskabet. En opstartsproces er i sagens natur kaotisk til tider, men jo før man går i gang med at afprøve organisationsformer og øve sig i at holde møder, træffe beslutninger, dokumentere og kommunikere, jo større er chancen for succes. En stærk organisation er et trumfkort ikke mindst i forhold til at tiltrække og fastholde nye medlemmer til opstartsgruppen.

Uanset hvilket slags fællesskab man vil være, er der masser af erfaring og modeller at trække på.

Alle de eksisterende fællesskaber - men også de etablerede foreninger på området - ligger inde med viden og erfaringer, som man som nyt fællesskab kan hente inspiration i.

Mere uddybende tekst er på vej