fbpx
Skip to main content

Kommunal

  1. Indgang og kontakt til kommunen
    Kommunen er en vigtig medspiller i etableringen af et bofællesskab og det er vigtigt at opbygge en god relation til kommunens administration. Find ud af hvem i administrationen, der ligger inde med den fornødne viden; hvem man bør være i dialog med samt hvilken kommunal ‘jargon’, man skal tilegne sig.
  2. Politikerne og lokal opbakning
    Det er vigtigt at have opbakning fra dem, der bestemmer i kommunen, lige fra det øverste niveau (politikerne) til det lokale niveau (de naboer, som bofællesskabet får).
  3. Eksisterende bebyggelse - eller ny grund
    Kommunen er en vigtig kilde, når man skal finde en konkret lokalitet for bofællesskabet – om det så er i eksisterende funktionstømte bygninger eller på et stykke ”bar mark”. Kommunen ejer måske grunde eller bygninger eller kender til egnede private ejendomme.
  4. Planer for byggeri
    Den kommunale regulering og lokalplan sætter ret præcise rammer for hvor og hvor meget, der kan bygges på hvilke arealer – men reguleringen kan justeres i en dialog mellem kommune og bofællesskab, så der kan åbnes muligheder for de idéer, bofællesskabet har.
  5. Forsyningsveje og -anlæg
    Når der er fundet en egnet byggegrund til bofællesskabet, kan der være eksisterende kommunal planlægning og andre forpligtelser omkring forsyningsanlæg (el, vand, varme og spildevand), som man skal forholde sig til, indordne sig under - eller udfordre.
  6. Myndighedsbehandling
    Når projektet til bofællesskabet foreligger, skal der foregå myndighedsbehandling, før byggeriet kan finde sted: byggetilladelse, godkendelse i forhold til brandmyndigheder, ibrugtagningstilladelse mm. Her kan bofællesskabet overveje at søge teknisk bistand.
  7. Forsøg med frikommuner og udvidet udfordringsret
    Nogle kommuner ansøgte om at kunne gøre undtagelser fra den centrale planlov ved at være med i frikommune-forsøget, hvor man som kommune kunne få udstrakte beføjelser til at eksperimentere. Dette er indstillet og siden fulgt op med kommunernes udfordringsret.
  8. Kommunal involvering i økonomien
    Kommunerne har mulighed for at kunne støtte projekter økonomisk - fx hvis der er tale om alment byggeri eller at kommunen giver garanti for et lån til en andelsboligforening. Kommunerne kan desuden have forskellige puljer til fremme af formål som energiforsyning, kunstnerisk udsmykning og andet.

Introduktion
I opstarten af et bofællesskab kan relationerne til offentlige myndigheder have afgørende betydning. Dels kan der i lovgivning, regler og politiske holdninger forekomme en række barrierer, som man skal forholde sig til. Dels kan der hos offentlige myndigheder være gode muligheder for at opnå hjælp til projektet. Nogle kommuner har bosætningskonsulenter og måske ligefrem en medarbejder, der har bofællesskaber som sit ansvarsområde. Der kan være afholdt borgermøder for at spore interessen for bofællesskaber, fra kommunal side. Mange vil gerne. Men nogle kommuner er ikke så erfarne på området.

Det er vigtigt at kende til kommunens rolle og tilgang til bofællesskaber, at sætte sig ind i de politiske prioriteringer og kommunens arbejdsgange samt at mestre dele af den kommunale ‘jargon’. Derfor er det en god idé fra bofællesskabets spirende start at opsøge de lokale myndigheder i den kommune, hvor projektet hører til, for at kende udgangspunktet. Det kan være at læse diverse kommunalplaner eller igangværende strategier igennem. Disse vil være at finde offentligt tilgængelige på kommunens hjemmeside, som en politisk prioritering, borgerne kan kende og sætte sig ind i.

I det følgende vil de væsentligste samarbejdsflader og opmærksomhedspunkter blive gennemgået, baseret primært på andre bofællesskabers erfaringer med det kommunale samarbejde.

Information: I 2022 opstod en statslig ’vejledningshed’ for nye bygge-og bofællesskaber.
Her er der ansatte, der hjælper kommuner, boligorganisationer, virksomheder, borgere mm. ved primært at rådgive om, hvad der er muligt indenfor lovens rammer - og flere andre ting.
Man kan som borgergruppe henvise til Vejledningsenheden, f.eks. hvis man søger dispensation eller gerne vil opnå tilladelse til noget, som kommunen er modstræbende omkring og som kræver yderligere information.

Mere uddybende tekst er på vej