Information
-
Type:Økosamfund
Himmerlandsbyen er måske Danmarks mindste øko-landsby, som ligger i landsbyen Aarestrup.
Vi er en gruppe familier og singler, som kommer fra hele DK. Alle har det tilfælles, at vi går ind for foreningens grundprincipper jf vedtægterne OG alle er indstillet på at deltage aktivt i det lokale samfund omkring Aarestrup.
Adresseoplysninger
9520 Skørping
Kontaktoplysninger
-
Kontaktperson:Tina Falden
-
Email:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Links
Del med dine venner på
Beskrivelse af bofællesskabet
Vores vision er at skabe et fantastisk levested, hvor vi med vore store forskelligheder sammen kan vokse i omsorg for naturen, hinanden og os selv.
Vi ønsker at bidrage til:
• At beskytte og genoprette integriteten i Jordens økologiske systemer, med speciel interesse for den biologiske mangfoldighed og de naturlige processer, der opretholder livet.
• At fremme studiet af bæredygtighed og fremme åben udveksling og bred anvendelse af den erhvervede viden.
• At skabe muligheder for individets personlige udvikling og udfoldelsesmuligheder.
Himmerlandsbyen er en andelsforening, hvor vi i fællesskab ejer og driver området på knap 4 HA, som består af
- Ca. 500 m grusvej
- Bæredygtig lokal kloakering i form af beplantet filteranlæg (anlagt af Kilian Water i 2006).
- Fælles vandforsyning fra Aarestrup Vandværk
- Elforsyning fra Norlys samt egne solceller.
- Lokal sortering og opsamling af affald/genbrug (Nyt 'skraldehus blev bygget i 2014).
- Fælleshaver med udekøkken, shelter og drivtunnel (som blæste i stykker under stormen Malik i 2022). Nu overvejer vi dens videre skæbne ;)
- Skolehaver og 'Sansebed'
- Skovhave på 4000 m2
- Gå-traktor med harve, fræser og anhænger samt havetraktor.
- Fælleshus - opført i halm og genbrugsmaterialer fra starten i 2006. Det er nu udtjent og står over for nedrivning. Vi har fået ny lokalplan, som gør det muligt at opføre nyt fælleshus på fællesjorden, som ellers ikke må bebygges.
Historien om bofællesskabet
Himmerlandsbyen - en landsby med højt til himlen og fødderne solidt plantet i mulden
Det hele startede i 2006. Efter tre års planlægning, der bød på både himmelstormende succeser og kulsorte dale, var vi endelig klar til at bygge vores drøm om en landsby, hvor fællesskab og bæredygtighed er i højsædet.
Vi startede med at sælge andele, og da vi havde solgt syv, gik vi i gang med byggemodningen. Vi ville helst undgå for meget gæld, men utålmodigheden efter at komme i gang var stor, så vi accepterede en mindre gæld.
Landsbyen Aarestrup bakkede os op fra starten, og da to af os flyttede hertil allerede i 2004, blev vi hurtigt en del af byen. Vi blev endda involverede i etableringen af en ny friskole, da kommunen valgte at lukke den lokale folkeskole.
I 2006 begyndte vi at anlægge vores fælles grusvej, og i maj måned samme år mødtes vi for første gang til en fælles arbejds- og hyggedag. Vi startede med at opmåle grunde og byggefelter og etablere et beplantningsbælte.
Vores grund var oprindeligt en stor kløvermark uden bygninger og beplantning. Men det skulle der laves om på. Det første hus, der blev sat op, var Jabohuset - det tidligere turistkontor i Mou. Det var tænkt som en midlertidig bolig for andelshaverne, mens de byggede deres egne huse.
I efteråret 2006 begyndte vi anlæggelsen af vores beplantede filteranlæg, og vi gik også i gang med at bygge vores lille fælleshus af halm. Vi havde brug for et sted med vand og varme, vaskemaskiner og et sted at mødes.
De næste år gik med individuelle byggerier, men efterhånden som husene blev bygget, blev der overskud til andre projekter. Vi etablerede et genbrugssystem, hvor vi sorterede affald, og i 2014 byggede vi et nyt 'skraldehus' med plads til alle containerne og hylder til genbrugsting.
Vi har også fået fælleshaver med skolehaver, shelter og et overdækket udekøkken, som er offentligt tilgængeligt. Børnene fra den lokale naturbørnehave kommer næsten dagligt forbi på deres vej til skoven.
I 2008 begyndte vi at etablere 'junglestien' og plantede en masse træer og buske. I 2009 deltog vi i et samarbejdsprojekt med skolen, hvor vi plantede yderligere 7-800 træer.
I 2016 fik vi lov af kommunen til at genetablere den bæk, der løber gennem vores grund. Nu har vi et dejligt område med en lille, rislende bæk.
Vi vil gerne have besøgende og liv i landsbyen, og vi synes, det er vigtigt med åbenhed og at kende vores naboer og lokalsamfund. Vi deltager i de lokale foreningers aktiviteter og inviterer til forskellige arrangementer i Himmerlandsbyen.
Vi har holdt åbent hus, besøgsdag og havefest, og vi har endda haft vores egen sommerlejr. Vi deltager hvert år i KlimaRebild og har anlagt en skov- og terapihave efter permakulturprincipper.
I 2022 holdt vi for tredje gang vores egen festival, hvor fællesskab, glæde og omsorg for naturen og hinanden er i centrum. Der er workshops, familieunderholdning, bålpandekager og vegansk mad - og ikke mindst musik.
I 2024 fik vi endelig den længe ventede nye lokalplan, som giver os mulighed for at udvide og få nye 'legekammerater'. Lige nu er der to tinyhus-andele til salg, og vi glæder os til at byde nye beboere velkommen i vores lille fællesskab
Fakta om bofællesskabet
-
Struktur
Antal bo-enheder10Aldersgrupper repræsenteret i bofællesskabetBørn 0 - 18 år
Unge 18 - 30 år
30 - 50 år
50 - 70 årMindste bolig40 m2
Største bolig200 m2
EjerformPrivate ejerboligerEtableret år2006 -
Økonomi
Minimum kontantpris/andel/ indskud/depositum137.700 kr.Maksimum kontantpris/andel/ indskud/depositum183.500 kr.Minimum husleje pr. md.1.250 kr.Maksimum husleje pr. md.1.350 kr. -
Varme
Træ anvendes til- Rumopvarmning
Vandopvarmning
Solfanger anvendes til- Vandopvarmning
El
El leveres fra- Solceller
- Offentligt elværk
Vand
Vand leveres fra- Fra vandværk
- Regnvandsopsamling
-
-
Fælles faciliteter
- Fælleshus
Hønsegård
Græsarealer
Rekreative områder
Frugttræer
Shelter
Bålplads
Køkkenhaver
Bi-gård
Genbrugs- og byttebutik
Affaldssortering
Økologi
Permakultur
Private faciliteter
- Egen vaskemaskine
Parkeringsplads
Have
-
-
Fællesspisning
-
FrekvensUnder 5 pr. md
-
Pris pr. måltid (voksen)Gratis kr.
-
Pris pr. måltid (barn)Gratis kr.
-
Økologi30-60%
-