fbpx
Skip to main content

Information

  • Type:
    Økosamfund

Adresseoplysninger

Bygaden
3720 Åkirkeby

Kontaktoplysninger

  • Kontaktperson:
    Freja Friborg
  • Email:
    Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Links

Del med dine venner på

Beskrivelse af bofællesskabet

Beskrivelse

Drømmer du om at bygge dit eget hus midt i den vilde natur og være med til at skabe rammerne for et bofællesskab midt i skoven, hvor børn kan være vilde og frie og grøntsagerne kan vokse langt fra sprøjtegifte og byforurening, så er Friskoven måske svaret på dine hedeste drømme!

Friskoven er et nyopstartet økosamfund i Almindingen på Bornholm med plads til ca. 15-20 boliger.

Vi stiftede Andelsboligforeningen Friskoven i maj 2021 og er nu ved at opføre de første boliger. Vi har en lokalplan under udarbejdelse med kommunen om lov til at opføre flere boliger. Lige nu har vi tilladelse til at opføre ca 13 boliger i eksisterende bygninger og har ansøgt om tilladelse til at opføre 5-7 nye boliger, heraf 4 mindre low impact byggerier a la tiny houses.

Stedet er en gammel produktionshøjskole med 12 hektar land (8 heraf fredsskov), som har stået tomt siden 2010 og har fået lov til at forfalde. Der ligger et kæmpe renoveringsarbejde foran os.  Vi ønsker at istandsætte bygningerne med bæredygtige materialer og skabe et samfund hvor vi kan have hver vores private bolig med tilhørende have og en masse fælles lokaler og aktiviteter i vores dagligdag.

Vores hjerte ved at "det kræver en landsby" at trives i harmoni som menneske. At have et levende netværk lige udenfor vores dør, i smukke omgivelser i den vilde natur. Vores drøm er at skabe denne landsby, hvor vores børn kan løbe frit og lege sammen, med vores 8 hektar skov som legeplads og voksne kan arbejde sammen og støtte hinanden såvel følelsesmæssigt som med praktiske projekter.

Arbejde og økonomi

Vores drøm er at skabe en landsby, hvor vi hjælper hinanden med ting som samfundet ellers kræver penge for - børnepasning, reparation, nybyg og hvad landsbyen ellers rummer af færdigheder. Vi ønsker at være selvforsynende med så mange aspekter som muligt.

På denne måde vil vi være mere frie økonomisk og have sikkerhed i vores landsbys netværk.

Ønsket er at så mange som muligt genererer indkomst gennem landsbyen for at bidrage til et aktivt landsbyliv.

Vi hjælper hinanden økonomisk, ejer jorden i fællesskab, men vi har stadig vores egen privatøkonomi og styrer vores egen bolig. Vi betaler månedligt til en fælles konto for forbrug og mod fremtidige investeringer som vi beslutter i fællesskab.

Børn og hjemmeskoling

Vi ønsker at skabe et miljø hvor der er plads til familier der både hjemmepasser, hjemmeskole eller har deres børn o friskole og folkeskole og ca halvdelen af børnene i Friskoven er hjemme og anden halvdel går i institution eller skole.

Fællesskab og frihed

Vi ønsker individuelle boliger og private haver med plads til at gøre som man vil.

Vi har mulighed for fælles dyrkning af jord, fællesspisning 5 gange om ugen (kan variere), fælleshus med koncerter og events. Mulighed for fælles kreative værksteder, café, butik, bevægelsessal, biograf, bageri, industrielt køkken, dyrehold, skovhave eller lige det slags værksted som du drømmer om at skabe!

Bæredygtigt Byggeri

Vi ønsker at udforske og eksperimentere med bæredygtigt byggeri og invitere workshopholdere som en del af opbygningen af stedets fællesarealer. Nybyggeri skal som minimum bygges med bæredygtige materialer - genbrug og bevaring af eksisterende bygninger er tilladt.

Energi og miljø - Radikal Bæredygtighed

Radikal bæredygtighed er en måde at tilgå bæredygtighed, der fundamentalt omlægger vores livsmåde, således at andelshaverne kan leve indenfor de planetære grænser uden at eksportere vores miljø- og klimabelastning til andre dele af verden og uden at lide væsentlige økonomiske og materielle afsavn. Den måde vi producerer og bruger mad, ting, omgivelser og natur vil søges omlagt langs linjer om lokal og fælles forsyning, gensidig hjælp, reparation og genanvendelse og kulturer, der værdsætter ikke-materielle goder.

For jordbrug, fødevarer og naturrelationer lader vi os inspirere af permakultur og regenerativ praksis. Værdier som lokal- og selvforsyning, maksimering af biodiversitet, fødevaresikkerhed og forhøjelse af jord- og madkvalitet og fuldt selvbærende kredsløb for vand, mad og ressourceforbrug – og vi benytter os ikke af kunstgødning eller sprøjtegifte.
For energi- og ressourceforsyning vil vi arbejde med fælles løsninger med lav kompleksitet, gerne lokal forsyning og sammenhængende systemer, der baserer sig på fornybare ressourcer og lokal og regional energiautonomi, lokal biomasse og varmepumper afpasset til beboernes behov og egne solceller eller bornholmsk folkeejet havvind. Vi vil arbejde aktivt med ressource- og næringskredsløb for at maksimere genbrugs- og genanvendelsesmængden og nedsætte behovet for energi-input, både i byggeri, energiforsyning og håndtering af vand, spildevand m.v.
I transporten søger vi gennem samkørsel, cykling, el-drevet transport og lavere afhængighed af transport at minimere vores afhængighed af fossile brændsler, samtidigt med at vi dog vil sikre mobilitet og sammenhæng med den omkringliggende verden, fremfor afsondrethed.

Nuværende status

Det skal understreges at der pt ikke er alle disse ting på stedet - det er noget som vi skal skabe sammen! 

Vi bor lige nu 9 familier på grunden. Vi har pt. et fællesskøkken, opholdsstue, bad og vaskerum, samt et træværksted og et kontorfællesskab under opbygning. Selv bor mange af os stadig i midlertidige boliger (yurter og skurvogne), mens vi bygger på vores kommende boliger. 1 familie er færdig med deres byggeri og flere er på vej dertil.

Vi er pt i gang med optag af nye andelshavere - læs mere om optagelsesprocessen på vores hjemmeside.

Fakta om bofællesskabet

  • Struktur


    Antal bo-enheder
    20
    Aldersgrupper repræsenteret i bofællesskabet
    Børn 0 - 18 år
    Unge 18 - 30 år
    30 - 50 år
    50 - 70 år
    Mindste bolig
    30
    Største bolig
    120
    Ejerform
    Andelsboligforening (tinglyst andelsboligforening, som er reguleret gennem loven om andelsboliger)
    Etableret år
    2019
    Medlem af bofællesskab.dk
    Ja
  • Varme


    El


    El leveres fra
    • Offentligt elværk

    Vand


    Vand leveres fra
    • Fra vandværk
    • Eget spildevandsrensning
    • Beplantet filteranlæg til spildevand under udarbejdelse
  • Fælles faciliteter


    • Fælleshus
      Festlokale
      Internetforsyning
      Hønsegård
      Græsarealer
      Rekreative områder
      Frugttræer
      Bålplads
      Køkkenhaver
      Trampolin
      Legeplads
      Værksted(er)
      Vaskeri
      Affaldssortering
      Økologi
      Permakultur

    Private faciliteter


    • Have
  • Fællesspisning


    • Frekvens
      3-5 pr. uge
    • Pris pr. måltid (voksen)
    • Pris pr. måltid (barn)
    • Økologi
      60-100%