Information
-
Type:Bofællesskab
Adresseoplysninger
4330 Hvalsø
Kontaktoplysninger
-
Kontaktperson:Michael Thomsen
-
Email:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. -
Telefon:25 45 82 50
Links
Del med dine venner på
Beskrivelse af bofællesskabet
Dette bofællesskab er noget ganske særligt. Hvis du kender lidt til bofællesskabs-scenen i Danmark, ved du, at det er ganske få steder, hvor der både er masser af plads, og hvor husene er personlige og "varme", og hvor der tilmed er et solidt fællesskab.
Sådan er Bofællesskabet Fridlev.
Fridlev blev bygget færdig i november 2023, og er en landsby i Hvalsø på Midtsjælland, midt i en nationalpark med kæmpe skovområder. Samtidig er det tre minutter fra stationen, og dermed 12 minutter væk fra Roskilde og 35 minutter ind til København.
Bofællesskabet er arkitekttegnet, og byggeriet styres af den kooperative virksomhed, Almenr, men designes og er skabt og designet af beboerne selv. Læs mere om byggeriet herunder.
Facaderne ånder frit
Facaderne er opført i varmebehandlet træ. Varmebehandlingen foregår ved, at træet varmes op til ca. 200 grader i flere timer. Derved ændrer man på træfibrenes fysiske cellestruktur så holdbarheden og formstabiliteten øges væsentligt, fordi varmebehandlet træ ikke reagerer på skiftende luftfugtighed. Varmebehandlet træ er fri for kemikalier og andre giftstoffer, som man for eksempel ser ved trykimprægneret træ. Facaderne er malerbehandlede og fremstår i smukke farver indbyrdes afstemt efter en jordfarveskala. Overfladen males med linoliemaling som er både miljøvenlig og sikrer, at træet kan ”ånde”.
Isolering med åndbart, organisk fiber
Både tag og facader er isoleret med organisk materiale i moderne papir- eller træuld, fremfor for eksempel Rockwool. Derved får vi en diffusionsåben konstruktion, også uden den traditionelle dampspærre, som sikrer at huset kan ånde. Dette er det sunde og bæredygtige valg.
Solceller gør vores fælleshuse selvforsynende
På fælleshuset Laden monteres solceller, så vi kan være selvforsynende med strøm til alle vores fælleshuse og belysning af fællesarealerne.
Lavenergihus-standarden som basis
Husene er opført som lavenergihuse. Lavenergihuse er miljøvenlige og lever op til særligt skrappe energikrav, der er defineret i bygningsreglementet.
- Vi har 4 hektar jord til rådighed. Vi er allerede i gang med at planlægge en skovhave efter perma-principper, og vi drømmer om at overtage de får, der allerede går på vores eng-stykke. Vi har en sø. Og så har vi Bidstrup Skov som nærmeste nabo.
- Vi har det smukkeste bofællesskab. Vi bor i tre små klynger med 13-15 huse i hver, så dagligdagen foregår i trygge, aflukkede rammer, hvor vores huse krummer sig rundt om en dejlig patio med vores klyngetræ i midten og fælleshuset foran. Men vi har også plads til de store armbevægelser, når vi mødes i det samlende, kæmpe fælleshus, Laden. Laden er et smukt orangeri med festsal, og bagved er vores værksted, krearum, vores musiklokale og vores gymnastiksal. Vi har siddet direkte sammen med arkitekterne og tegnet det lige, som vi ville have det. Og endnu mere glade er vi for arkitekturen på selve husene. De ligger ikke i kedelige rækkehus-formationer, for i stedet er hvert eneste hus tvistet, forskudt og farvet på samme organiske, tilfældige måde som i de smukkeste, gamle landsbyer i Norge og Sverige. I kan se i billederne her, at oplægget til Fridlev var den norske fjeldlandsby, kaldet tún. Husene er røde, grønne og naturlig træfarve.
- Vi har et stærkt fællesskab. Vi er en del familier med børn fra København, der tager det store skridt ud af byen. Vi er en håndfuld singler i 30'erne, der nu trænger til at se natur og få jord under neglene, og så er vi en god gruppe seje 50+ere, som har holdninger, mod og energi på livet. Vi har kendt hinanden siden starten af 2021, og vi har løbende taget varmt imod nye bofæller og gør det stadig. Vi er en dedikeret flok, der vil Fridlev, og vi har banket et godt internt samarbejde op samt et fantastisk samarbejde med Almenr, der styrer det hele for os, men lytter og forstår vores ønsker.
Fakta om bofællesskabet
-
Struktur
Antal bo-enheder42BofællesskabAldersblandetAldersgrupper repræsenteret i bofællesskabet30 - 50 år
50 - 70 år
70+Mindste bolig50
Største bolig150
EjerformPrivate ejerboligerEtableret år2023Medlem af bofællesskab.dkJa -
Varme
El
El leveres fra- Solceller
Vand
Vand leveres fra -
-
Fælles faciliteter
- Fælleshus
Festlokale
Gæsteværelse(r)
Handicapvenlig
Kontorfællesskab
Sportshal
Jacuzzi eller spa
Internetforsyning
Delebil
Dyrehold
Hønsegård
Græsarealer
Rekreative områder
Frugttræer
Shelter
Bålplads
Køkkenhaver
Landbrug
Legeplads
Værksted(er)
Vaskeri
Tørrerum
Musikrum
Bådplads
Genbrugs- og byttebutik
Affaldssortering
Økologi
Permakultur
Private faciliteter
- Egen vaskemaskine
Parkeringsplads
Have
-
-
Fællesspisning
-
Frekvens3-5 pr. uge
-
Pris pr. måltid (voksen)
-
Pris pr. måltid (barn)
-
Økologi60-100%
-