fbpx
Skip to main content

SAMSKAB - projektopdatering

Et kig på Bytterummet

Af Mette Solveig Aksglæde, kommunikationsmedarbejder for Foreningen Bofællesskab.dk

Bofællesskab.dk er med i forskningsprojektet SAMSKAB, hvor vores opgave er at finde ud af, hvordan bofællesskaber kan bidrage til den grønne omstilling og bevæge sig fra ’grå til grøn’. Grå er her bofællesskaber, der ikke har et direkte fokus på miljø, klima og bæredygtighed, mens grøn defineres som bofællesskaber, hvor beboerne deler ønsket om at leve mere bæredygtigt og handler i fællesskab på dette ønske.

Mange nye bofællesskaber har bæredygtighed som parameter. Men hvordan udspiller det sig i praksis blandt beboerne? På den seneste forskerdag i forbindelse med SAMSKAB-projektet havde vi fokus på genbrug og byttebikse. Her besøgte vi nærgenbrugsstationen i Indre By og efterfølgende blev der præsenteret forskellige initiativer rundt omkring i bybilledet, boligforeninger, i villaområder, og selvfølgelig i bofællesskaber. Det var ikke svært at få øje på, at det med at bo mange sammen ser ud til at have sine klare fordele, når der snakkes om genbrug. I bofællesskaber opstår der nemlig ofte en helt naturlig cirkulation mellem bofællerne af f.eks. tøj, sko, køkkenting osv. Det er dog forskelligt i hvor høj grad, der fokuseres på det, og her kan bofællesskaberne imellem inspirere hinanden. Der er allerede en del bofællesskaber, der er godt i gang. Vi bidrog med eksempler fra Bytte-Nytte på Munksøgård, Byttebiksen i Økosamfundet Hallingelille, og fra Skråningen 1, hvor bofællesskabsapp’en Borigo/Heynabo benyttes flittigt til at sende ting, tøj mm. i cirkulation. I tillæg til alle fordelene ved genbrug der er for vort miljø, så bidrager det at gøre noget meningsfuldt sammen også til det sociale i et fællesskab. Det kan virke utroligt samlende.

Hvad gør I i jeres bofællesskab? Har I f.eks. et rum, som fungerer som byttebiks? Vi vil så gerne høre om alle jeres erfaringer, og I har nu muligheden for at bidrage direkte til vores vidensbank.