fbpx
Skip to main content

Nye tendenser i etablering af bofællesskaber

Bovieran, et senior bofællesskabs koncept som er udviklet og afprøvet i Sverige gennem flere år

Af Birger Lilja Kristoffersen, Bofællesskabet Lille Grundet, Bestyrelsesmedlem i Bofællesskab.dk

Nye tendenser i etablering af bofællesskaber

De klassiske bofælleskaber fra 70-80’erne var typisk bofællesskaber der blev startet fra bunden af en initiativgruppe. Det var hårdt arbejde gennem 4-5 år hvor en gruppe mennesker, stor set uden professionel hjælp udefra, tilrettelagde en proces, hvor man fik lært hinanden at kende, fandt frem til fælles værdier og skabte et program for etableringen af fællesskabet. I få tilfælde stod man også selv for opførelsen, men oftest blev der koblet arkitekter og entreprenører på til udførelsen.  

I dag er der stadig bofællesskaber der etableres på denne måde, men der er også på dette område sket en udvikling mod mere færdige koncepter, som dels bygger på erfaringerne fra de tidligere bofællesskaber og dels gør det lettere og hurtigere at etablere et bofællesskab. At der selvfølgelig også er sket en kommercialisering af opbygningen af bofællesskaber, hvor byggefirmaer, entreprenører, iværksættere og andre, ser en økonomisk gevinst i at tilbyde nøglefærdige bofællesskaber er en anden side af sagen.

Et af de nøglefærdige koncepter som har set dagen lys i Danmark inden for de seneste år er Bovieran. Det er et senior bofællesskabs koncept som er udviklet og afprøvet i Sverige gennem flere år.  Det er stort set det samme hus der tilbydes på i dag tre korskellige lokaliteter i Danmark og flere er på vej. Huset i tre etager rummer ca 55 lejligheder opført omkring en stor (subtropisk) atrium gårdhave. Fællesskabet er organiseret som andelsboliger og det er op til beboerne selv at udvikle fællesskabet i bebyggelsen. (se https://bovieran.dk/)

Et andet koncept er Eco village som tilbyder færdigtegnede bebyggelser (tegnet af velrenomerede arkitekter). De tager udgangspunkt i de klassiske bofællesskaber med individuelle lejligheder og et fælleshus med mulighed for fællesspisning og andre fælles aktiviteter. Som noget særligt ved dette koncept tilbydes fra Eco village en organisering af fællesskabet det første år – således at f.eks. fællesspisning er planlagt (indkøb, madhold osv) for alle hverdage.  Så kan fællesskabet efter dette ”prøveår” udvikle den form for fællesskab de ønsker. (se https://www.eco-village.dk/ )

Endelig er kommunerne især i forhold til etablering af seniorbofællesskaber blevet en aktiv aktør. Kommunerne ser en interesse i at give de ældre et botilbud der giver den ældre mulighed for at ”bo i eget hjem” så længe som muligt. Her har erfaringerne vist at ældre har det bedre og lever længere i seniorbofællesskaber.

Der tegner sig således i dag et mere broget billede af hvad et bofællesskab er. I foreningen Bofællesskab.dk vil vi gerne rumme alle former for bofællesskaber, således at vi kan være med til at styrke udbredelsen af fællesskabsorienterede boformer.

Som noget nyt inden for de seneste år er der opstået et korps af konsulenter som tilbyder grupper, kommuner og andre hjælp til at komme igennem processen med at etablere et bofællesskab. En oversigt over disse konsulenter og hvad de kan tilbyde kan ses på https://bofaellesskab.dk/kontakt/konsulenterne.

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.